Advertentie

130 problemen met stemcomputers en -urnes

De start van de verkiezingen voor het Vlaams en het Europees parlement verloopt niet overal vlekkeloos. De Directie Verkiezingen van de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken meldt omstreeks 8.30 uur 130 problemen met stemcomputers en -urnes, waarvan er intussen 41 opgelost zijn.

De grootste problemen doen zich onder meer voor in Vorst, Dendermonde, Lebbeke en Antwerpen. Daar wilde een urne niet opstarten. "Zo'n probleem wordt binnen het half uur opgelost omdat het dringend is. Het stembureau moeten immers kunnen functioneren", luidt het.

Zaterdagavond werden alle stemmachines en urnes geïnstalleerd in de kiesbureau's. Technici moesten daarbij 650 interventies uitvoeren tegenover 493 in 2007. "In 2007 hadden de machines maar één jaar stilgelegen, nu twee jaar. Dat het aantal interventies hoger lag was dus verwacht", aldus Binnenlandse Zaken.

De meeste problemen hadden te maken met platte batterijen, alarmboxen die niet functioneren, stukgeplooide of verdwenen kabel en schermen en pc's, waarvan er 230 werden vervangen. (SAG)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud