200 wetenschappers bijeen om Europese biodiversiteitstrategie in praktijk om te zetten

In het Gentse Augustijnenklooster gaan vanaf deze middag 200 wetenschappers uit 66 wetenschappelijke instellingen en meer dan 25 landen op zoek naar wetenschappelijk ondersteunende aanbevelingen om tegen 2020 de Europese biodiversiteitsstrategie in de praktijk om te zetten. De aanbevelingen worden donderdag bekend gemaakt.

"In 2010 moest Europa vaststellen dat het doel om tegen dan het biodiversiteitsverlies een halt toe te roepen, niet was gerealiseerd", verduidelijkt Koen Van Muylem van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). "In 2011 werd een nieuwe strategie aangenomen met een visie tot 2050 en hoofdstreefdoelen tegen 2020."

De algemene doelstelling luidt: "het biodiversiteitsverlies en de achteruitgang van ecosysteemdiensten in de EU uiterlijk in 2020 tot staan brengen en zo veel mogelijk ongedaan maken, en tevens de bijdrage van de Europese Unie tot het verhoeden van het wereldwijde biodiversiteitsverlies opvoeren."

Om die algemene doelstelling te realiseren, werden zes subdoelen vastgelegd: natuur instandhouden en herstellen, ecosystemen en ecosysteemdiensten handhaven en verbeteren, de duurzaamheid van land- en bosbouw verzekeren, duurzaamheid van visserij verzekeren, invasieve uitheemse soorten bestrijden en de mondiale biodiversiteitscrisis aanpakken, en tevens de bijdrage van de Europese Unie tot het verhoeden van het wereldwijde biodiversiteitsverlies opvoeren.

De conferentie maakt deel uit het van het ALTER-Net netwerk en de Europese Commissie. De resultaten worden later voorgesteld aan Europese beleidsmakers en vormen het uitgangspunt voor de vergadering van het "European Platform on Biodiversity Research Strategy" (EPBRS), een Europese denktank. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud