260 Belgische burgemeesters steunen Iraanse oppositie

De burgemeesters van 260 Belgische gemeenten hebben met een handtekening hun steun betuigd aan de Iraanse oppositie. Ze deden dat op initiatief van het Belgisch Comité van Parlementsleden voor een Democratisch Iran.

Senator Dirk Claes, voorzitter van het Comité en burgemeester van Rotselaar, is tevreden met het resultaat. "We hebben alle Belgische burgemeesters een brief gestuurd en bijna de helft heeft positief gereageerd", zegt hij. "Ook de helft van de Senatoren zette zijn handtekening onder de steunbetuiging."

Volgens Firouz Mahvi van de National Council of Resistance of Iran is de buitenlandse steun onontbeerlijk. Onder internationale druk werd zijn organisatie in 2009 van de zwarte lijst gehaald. "Wereldwijd hebben al 1.400 parlementsleden zich solidair verklaard met de Iraanse oppositie", zegt hij.

Het Belgische Comité is vooral begaan met de kampen Liberty en Ashraf in Irak, waar nu al drieduizend Iraanse vluchtelingen worden opgevangen. "We dringen er bij de Verenigde Naties op aan om de basisvoorzieningen te verzekeren in de kampen", zegt Claes. "De federale regering kan haar steentje bijdragen door de rechten van de ontheemden te verdedigen bij de internationale instellingen."

Teheran oefent grote druk uit op Irak om de kampen te sluiten en de vluchtelingen terug te sturen. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud