Advertentie

3.900 vlinderliefhebbers schrijven nieuwe Vlaamse "vlinderatlas"

De nieuwe Vlaamse "vlinderatlas" is gebaseerd op 780.000 waarnemingen, aangeleverd door 3.900 vlinderliefhebbers. De situatie van vlinders in Vlaanderen is niet rooskleurig: 28 pct van de dagvlinders is verdwenen en 37 pct is in meer of mindere mate bedreigd. Dat melden het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), Natuurpunt en uitgeverij Lannoo Campus.

Voor het boek "Dagvlinders in Vlaanderen: Nieuwe kennis voor betere actie", maakten de auteurs wetenschappelijke analyses over de toestand van de vlinders in Vlaanderen. "Die zien er niet rooskleurig uit: 19 van de 67 inheemse dagvlindersoorten (28 pct) zijn verdwenen, 25 soorten (37 pct) zijn in min of meerdere mate bedreigd", aldus Koen van Muylem (INBO). "Hun achteruitgang is zorgwekkend, zo blijkt uit de nieuwe statistieken, kaarten en trends. Maar de kennis en ervaring om de zaken beter aan te pakken groeiden de jongste jaren gelukkig sterk."

In november 2012 keurde het Vlaams parlement unaniem een resolutie goed "betreffende het nemen van maatregelen ter bevordering van vlinders". De auteurs vertaalden wetenschappelijke kennis uit Europa naar de situatie hier. "Die kennis vormt de basis voor de aanbevelingen over geschikte maatregelen om het landschap beter in te richten voor vlinders en specifieke zones beter te beheren."

Het terugdringen van het pesticidengebruik is goed, maar bijkomende maatregelen dringen zich op. Vooral verspreide natuurelementen, zoals bloemenrijke bermen of brede heggen en houtkanten, blijken belangrijk te zijn. Om het tij tegen 2020 te keren, worden 36 actiepunten opgesomd. Voorbeelden van succesverhalen zijn: de veldparelmoervlinder in Balen-Lommel, de ontwikkeling van een vlinderrijke parking langs de E17 in Waasmunster, herstel gentiaanblauwtje op militair domein Kamp Beverloo of gericht beheer voor het groentje en de aardbeivlinder in de Gulke Putten in Beernem. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud