4 kandidaten op 5 willen wettelijke regeling tegen schijnkandidaten

Vier op de vijf kandidaten die op 13 juni aan de verkiezingen deelnemen, is voorstander van een wettelijke regeling tegen schijnkandidaten. Zo blijkt uit een onderzoek van Transparancy International Belgium waaraan een 500 kandidaten deelnamen. 38% is voorstander van samenvallende verkiezingen en het verbod om op twee lijsten te staan. 34% wil dat een kandidaat moet zetelen in het parlement waar hij het laatst verkozen is.

Wat de cumulatie van de mandaten betreft dringt 80% aan op een betere wettelijke reglementering. Telkens 10% wil dit eerder overlaten aan de individuele kandidaat of de partijen.

Minder dan de helft van de kandidaten (47%) vindt dat de controle op de financiering van de politieke partijen aangepast moet worden. Een vierde van de ondervraagden wilde niet antwoorden op deze vraag. Vooral de kandidaten van CD&V en PS willen het huidige systeem behouden.

Viervijfde van de kandidaten (79%) vindt de huidige wettelijke en administratieve maatregelen ter ondersteuning van de strijd tegen corruptie voldoende. Enkel bij de MR (37%) is het enthousiasme voor bijkomende maatregelen niet hoog. 47% van de ondervraagden pleit zelfs voor de heroprichting van het Hoog Comité van Toezicht. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud