Advertentie

4 op de 10 jongens zitten in laatste jaar achter op leeftijd

Van alle jongens heeft bijna 40 procent op het einde van het secundair onderwijs minstens één jaar schoolachterstand. Bij meisjes is dat een stuk minder: 27,29 procent. Dat blijkt uit de meest recente cijfers over de schoolachterstand bij de leerlingen in het schooljaar 2007-2008, zaterdag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

De cijfers voor het schooljaar 2007-2008 betekenen een lichte daling ten opzichte van het jaar daarvoor. Zittenblijven, ziekte en verandering van studierichting zijn de belangrijkste oorzaken van het oplopen van schoolachterstand.

In het laatste jaar ASO is nog maar 16 procent van de jongens blijven zitten, in het laatste jaar TSO is dat al 45 procent en in het laatste jaar BSO zelfs 59 procent. Ook bij de meisjes lopen de verschillen tussen het ASO en BSO hoog op, van 9 procent tot 50 procent.

De kloof tussen jongens en meisjes bestaat al jaren. Dat is te wijten aan de hormonale ontwikkeling bij jongens, die haantjesgedrag en impulsieve reacties in de hand werkt. Bovendien zouden jongens in het lager en secundair onderwijs te weinig mannelijke rolmodellen hebben.

(GEL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud