Advertentie

7,7 miljoen Belgen stemmen voor regionale en EU-verkiezingen

Ongeveer 7,7 miljoen Belgen gaan zondag stemmen om nieuwe vertegenwoordigers aan te duiden voor de gewest- en gemeenschapsparlementen en voor het Europees parlement. De 10.633 stembureaus zijn zondag om acht uur opengegaan. De eerste gedeeltelijke resultaten worden verwacht vrij snel na 15 uur, wanneer alle stembureaus gesloten zijn.

Voor het Vlaams parlement moeten 124 nieuwe leden verkozen worden, waaronder zes politici uit Brussel. De inwoners van het Brussels hoofdstedelijk gewest duiden ook nog eens 89 leden aan voor het Brussels parlement. 17 van hen zijn Nederlandstalig. In Wallonië worden 75 leden van het Waals parlement verkozen. Samen met 19 Franstalige verkozenen uit het Brussels parlement zullen zij samen ook het parlement van de Franse gemeenschap vormen. De Duitstalige gemeenschap duidt dan weer 20 leden van de Duitse gemeenschapsraad aan.

Daarnaast zijn er ook Europese verkiezingen. België mag 22 Europese parlementsleden afvaardigen: 13 Nederlandstaligen, 8 Franstaligen en één uit de Duitstalige gemeenschap. Naast Belgen mogen ook meer dan 66.000 buitenlandse EU-burgers hiervoor in ons land hun stem uitbrengen.

Zowat 60 procent van de kiezers stemmen met potlood en papier. Zij hebben tot 13 uur om hun stem uit te brengen. In de 200 gemeenten waar elektronisch wordt gestemd blijven de stembureaus open tot 15 uur. (KVH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud