76 miljoen voor extra asielopvang al deels weg

De 76 miljoen euro die Fedasil en de Regie der Gebouwen kregen van de regering om in 2010 vijfduizend opvangplaatsen voor asielzoekers bij te creëren, zullen waarschijnlijk niet volstaan. De kosten voor de bestaande centra en opvang in hotels nemen nu al een reusachtige hap uit dat budget. De vraag rijst dan ook of er nog genoeg geld overblijft voor de beloofde nieuwe opvangplaatsen. Dat schrijft De Morgen op zaterdag.

'Bij de eerste begrotings-controle van het jaar zal nagegaan worden in welke mate er dient bijgestuurd te worden', geeft het kabinet van staatssecretaris Philippe Courard, bevoegd voor het opvangbeleid, toe.

Als staatssecretaris voor Maatschap- pelijke Integratie Philippe Courard (PS) de oppositie over zich heen krijgt over de opvangcrisis antwoordt hij steevast dat er 76 miljoen euro klaar ligt voor 5.000 extra plaatsen in nieuwe centra. Die plaatsen, zo verzekert hij nog, zijn 'structureel'. De opgeknapte legerkazernes of overheidsgebouwen moeten niet binnen enkele maanden terug worden verlaten, ze kunnen nog jaren dienen voor de opvang van asielzoekers.

Alleen blijkt nu al dat het bedrag van 76 miljoen euro ruim onvoldoende zal zijn om vijfduizend vaste opvangplaatsen bij te creëren. Een groot deel van dat budget werd door Fedasil al vastgelegd om de 880 plaatsen, die in 2009 werden geopend, in stand te houden.

Fedasil moest ook al ettelijke miljoenen opzijzetten om dit jaar de hotelkosten van de asielzoekers te dekken. Per maand rekent Fedasil op meer dan een miljoen euro om de hoteleigenaars te kunnen vergoeden. (PIM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud