85 procent slaagt voor taaltest

Tussen 1 januari en 15 september hebben 16.221 kandidaat-huurders voor een sociale woning een taaltest afgelegd. Voor 13.934 mensen vormde de sneltest geen probleem. Wie niet slaagde, werd grondiger getest of doorverwezen naar een cursus Nederlands, zo berichten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg maandag.

Met de taalvereiste in de Vlaamse wooncode wil de Vlaamse minister van Wonen, Marino Keulen (Open Vld), de verstandhouding verhogen tussen de huurders van de sociale woningcomplexen. Keulen noemt de maatregel een succes. "We bereiken nu de mensen die voor de invoering van het verplichte inburgeringsbeleid al in ons land verbleven. Zestig procent van de kandidaat-huurders die geen Nederlands spreken, verblijven al meer dan vijf jaar in België."

Volgens de minister weerleggen de cijfers de kritiek dat de taalvereisten discriminerend zouden zijn. "Niemand weigerde een taalcursus te volgen. Er is ook nog niemand een sociale woning geweigerd", aldus Keulen in de Concentra-kranten. Binnenkort nemen ook de sociale huisvestingsmaatschappijen de sneltest Nederlands af. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud