"9,55 euro per uur voor een huisarts: wie gelooft dat?" (NOZ)

Een Belgische huisarts verdient gemiddeld 9,55 euro per uur en is daarmee de slechtst betaalde huisarts in Europa. Dat moet tenminste blijken uit een Nederlandse studie. "Dat gelooft toch geen hond", foetert Michel Vermeylen, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Huisartsen. Dat staat te lezen in Het Nieuwsblad op Zondag.

In de studie, die is gepubliceerd op de medische website BMC Health Services Research, worden cijfers over huisartsen bijeengebracht uit acht Europese landen over de periode 1975-2005.

De ijverigste huisartsen zijn de Duitse. Die kloppen 60 uur per week. Hun Belgische collega's houden zich netjes aan de 40-urenweek. Met 38 uur werken de Zweedse en Finse dokters het minst. Per gepresteerd uur verdient de Deense huisarts het meest: 29,89 euro (cijfers uit 2000), gevolgd door zijn collega's uit Duitsland (24,07 euro), Nederland (22,33 euro) en Zweden (21,09 euro). De Belgische huisarts verdient het minst per uur: 9,55 euro of drie keer minder dan zijn Deense evenknie.

"Dat gelooft toch geen hond", zegt de Etterbeekse huisarts Michel Vermeylen, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Huisartsen. "Als ik ook maar één consultatie per uur doe, heb ik absoluut niet hard gewerkt maar toch 23 euro van de patiënt gekregen. En geen enkele huisarts werkt minder dan veertig uur! De statistieken uit deze studie slaan nergens op." (drm)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud