970 mensen laten bloed- en urinestalen afnemen na treinramp

De afgelopen dagen hebben ruim 970 mensen, geëvacueerden na de treinramp en ook mensen die tot 8 mei in het centrum van de gemeente geweest zijn, een bloed- of urinestaal laten afnemen. Die stalen worden nog niet per se onderzocht, maar wel voorbehandeld zodat ze een jaar bewaard kunnen worden.

Omdat niet iedereen die medische ongemakken ondervond, opgenomen werd in de epidemiologische studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, beslisten het Justitiehuis en het parket van Dendermonde om zelf bloed- en urinestalen af te nemen bij de geëvacueerden en bezoekers van het centrum van de gemeente. "Dat gebeurde met het oog op de vrijwaring van hun rechten", verduidelijkt Iris Naessens, directeur van het Justitiehuis Dendermonde.

Woensdag, donderdag en vrijdag werden telkens meer dan 300 stalen afgenomen. Dat gebeurde door vijf tot zeven vrijwilligers van het Rode Kruis en drie bloedafnemers van het algemeen stedelijk ziekenhuis Aalst-Wetteren, waaronder mensen met ervaring om dat bij kinderen te doen. "Vrijdagavond tussen 18 en 20 uur was een ongelooflijke stormloop, een spoedarts kwam zelfs bijspringen", aldus Naessens. "Het viel ons op dat er heel wat ouders zich ongerust maakten over de gevolgen voor de gezondheid van hun kinderen, omdat die niet in de epidemiologische studie opgenomen waren."

De stalen worden binnen de 24 uur na afname voorbehandeld in het Gentse universitair ziekenhuis, waardoor ze een jaar lang bewaard kunnen worden. "Veel mensen vragen zich af of ze zelf een analyse moeten laten uitvoeren. We raden hen aan om dat niet meteen te doen, maar te wachten op de resultaten van de wetenschappelijke studie. Die resultaten zullen tegenstelbaar gemaakt worden aan onze experten, waarna wij een advies zullen leveren." (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud