Atoombommen op Hiroshima en Nagasaki herdacht aan Gentse Korenlei

Aan de Gentse Korenlei zijn vrijdagavond de nucleaire bombardementen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki herdacht. "Met enkele honderden deelnemers hebben we een duidelijk signaal gegeven dat de Amerikaanse kernbommen uit Kleine Brogel weg moeten, zoals het regeerakkoord belooft", zegt Pieter Teirlinck van organisator Vrede vzw.

De deelnemers lieten om 22 uur symbolisch 68 lampionnen te water aan de Korenlei, omdat de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki 68 jaar geleden vielen, respectievelijk op 6 en 9 augustus 1945. "We willen niet alleen de slachtoffers herdenken, maar we willen ook dat dit soort massavernietigingswapens nooit meer gebruikt worden", zegt Teirlinck.

"De Amerikaanse president Obama verklaarde in juni in Berlijn dat hij wil samenwerken met de Navo-bondgenoten voor 'bold reductions' van de Amerikaanse en Russische kernwapens in Europa. Het is dus het moment voor onze Belgische regering om duidelijk te maken dat de Amerikaanse kernbommen uit Kleine Brogel weg mogen. In het regeerakkoord belooft de Belgische regering alle internationale initiatieven tot kernontwapening te ondersteunen. We hebben aan alle deelnemers gevraagd om een brief aan premier Di Rupo te ondertekenen om een duidelijk signaal te geven aan de Amerikaanse regering", zegt organisator Vrede vzw. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud