FIAN serveert koffie voor Oegandese ambassade tegen landroof

Voor de Oegandese ambassade in Brussel hebben vanochtend een tiental leden van het FIAN (Foodfirst Information and Action Network) actie gevoerd tegen landroof in het Afrikaanse land. Ze vinden het niet kunnen dat tien jaar geleden een paar duizend Oegandese boeren moesten wijken voor een koffieplantage van de Duitse investeerder Neumann Kaffee Gruppe. De ngo serveert nu symbolisch koffie om de publieke opinie wakker te schudden.

In augustus 2001 heeft het Oegandese leger meer dan 2.000 mensen uit het district Mubende, ten westen van hoofdstad Kampala, op een gewelddadige manier van hun land verwijderd. Dit land, zowat 2.500 hectare, werd nadien geleased aan de Kaweri Coffee Plantation Ltd, een dochteronderneming van het Duitse koffiebedrijf, om de eerste grootschalige koffieplantage op te zetten in het land.

"De verdreven boeren hebben vandaag nog steeds geen compensatie gekregen voor de landroof. De gerechtelijke procedures worden systematisch vertraagd door de Oegandese overheid en de Duitse onderneming. De meeste slachtoffers leven in slechte omstandigheden aan de rand van de plantage. Dat is een schending van het recht op voedsel", aldus projectleider Manuel Eggen van FIAN.

De symbolische actie in Brussel is een initiatief van de Belgische en Nederlandse afdeling van het FIAN. Het ambassadepersoneel heeft een eisenbundel in ontvangst genomen. Ook in andere Europese steden zoals Berlijn en Oslo wordt vandaag actie gevoerd. (939)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud