Mensenrechtenliga bekroont vzw Touché voor begeleiding van agressieve gedetineerden

De Liga voor de Mensenrechten heeft zondag de Prijs voor de Mensenrechten uitgereikt aan de vzw Touché, die gedetineerden en ex-gedetineerden begeleidt om hun agressie te helpen verminderen. De uitreiking gebeurde in de gevangenis van Oudenaarde, in aanwezigheid van minister van Justitie Stefaan De Clerck.

"Het is een uniek, vernieuwend en heel succesvol initiatief", zegt Jos Vander Velpen, voorzitter van de Liga. "Wij vinden die begeleiding sowieso belangrijk. In een geloofwaardige samenleving is het essentieel. Er moet niet alleen in bakstenen geïnvesteerd worden, in nieuwe gevangenissen, maar ook in begeleiding. Zo kunnen de dramatische recidivecijfers gedrukt worden, die rond de 65 procent liggen. Gevangenissen houden hun populatie daardoor in stand. Zowel de samenleving, de slachtoffers als de daders varen wel bij begeleiding."

Vander Velpen looft Touché, omdat het een toonbeeld is van begeleiding. "Het begint in de gevangenis, maar loopt erna door. Het is op mensenmaat gemaakt en absoluut effectief. We merken dat de deelnemers minder betrokken zijn bij gewelddadige incidenten."

Naast minister De Clerck waren Piet Piron, de voorzitter van de strafuitvoeringsrechtbank in Gent, en Kristel Beyens, professor criminologie aan de Vrije Universiteit Brussel, aanwezig bij de plechtigheid. De Liga gaf de prijs, een beeldje gemaakt door de Oudenaardse gevangenisdirecteur Hans Claus, aan Marc Vanborm, de voorzitter van Touché. (VIM)

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect