Prof. Karel Van Isacker overleden

Woensdag is in het Limburgse Niel-bij-As (As) de Vlaamse jezuïet Karel Van Isacker overleden. Dinsdag nog vierde hij zijn 65-jarig priesterjubileum. Professor Karel Van Isacker was 97 jaar.

Van Isacker studeerde filosofie, theologie en geschiedenis en was één van de hoofdredacteuren van de vijftiendelige geschiedkundige encyclopedie "Twintig eeuwen Vlaanderen". Van 1965 tot 1980 was hij hoogleraar aan de Ufsia, nu Universiteit Antwerpen.

Karel Van Isacker verwierf ook bekendheid door meer dan twintig jaar te ijveren voor de herziening van het proces van Irma Laplasse. Laplasse heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetsleden verklikt die haar zoon hadden ontvoerd. Laplasse stierf op 30 mei 1945 voor het vuurpeloton. Door de actie van Karel Van Isacker kwam er in 1995 een herziening van het proces. Irma Laplasse werd andermaal schuldig bevonden wegens verklikking en in 1995 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

In 1989 schreef hij een pleidooi voor de voorconciliaire Tridentijnse Liturgie. In Niel-bij-As bouwde hij een grote stal en boerderij om tot de Sint-Michaëlskapel en sindsdien droeg hij er de mis op volgens de oude ritus.

(MUA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content