Advertentie

Aantal jongeren met leefloon meer dan 30 procent gestegen (VRT)

Sinds de overgang van het bestaansminimum naar het recht op maatschappelijke integratie (2002) is het aantal jongeren (18- tot 24-jarigen) dat jaarlijks aanklopt bij het OCMW en een leefloon krijgt, met bijna 32 procent gestegen. In 2001 waren er 37.894 jongeren met een leefloon, in 2007 waren ze met 49.989. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie zaterdag.

Omdat heel wat van deze jongeren tal van problemen hebben (verslaving, mislukte schoolcarrière, familiale problemen, ...) vragen de OCMW's meer ondersteuning van de federale overheid om deze groep intensief te begeleiden.

De OCMW's vragen dat de federale overheid hen het leefloon aan 90 procent zou terugbetalen. Nu is dat in principe slechts 50 procent. Wat ze meer krijgen, willen de OCMW's investeren in meer begeleiding voor deze groep. Dat moet integratie op de arbeidsmarkt (opnieuw) mogelijk maken.

De cijfers wijzen volgens de OCMW's ook op een ontoereikend hulpverleningsaanbod voor minderjarigen, waar problemen nog te dikwijls te laat worden gezien en/of aangepakt. Eens 18 jaar kloppen de jongeren dan aan bij het OCMW, maar dan zijn de problemen al geëscaleerd, wat het werk van de OCMW's extra bemoeilijkt. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud