Advertentie

Aantal laserincidenten met vliegtuigen blijft stijgen

In 2011 werden 136 incidenten gemeld waarbij vliegtuigen in het Belgisch luchtruim beschenen werden met laserstralen. Dat zijn er veel meer dan in 2009 (5 feiten) en 2010 (80). Bij geen enkel incident werd de veiligheid van de passagiers ernstig in gevaar gebracht. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet op een schriftelijke vraag van Bart Tommelein (Open Vld).

De stijging is volgens Wathelet mogelijk het gevolg van het feit dat pas sinds 2010 expliciet aan piloten en luchtverkeersleiding gevraagd wordt om alle incidenten te melden bij het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV). Volgens de staatssecretaris wordt elke beschijning van vliegtuigen ernstig genomen en is zulks ook strafbaar. Van gecoördineerde aanvallen met meerdere lasers is evenwel nog nooit sprake geweest.

De Directie Inspectie van het DGLV opende in 2010 een onderzoek om daders te lokaliseren en te identificeren en maakte hiertoe afspraken met Belgocontrol, de lokale politie en de Dienst Luchtsteun van de federale politie. De dienst heeft tevens iemand belast met de opvolging.

Het DGLV wil daarenboven de strafbaarheid van laserincidenten ook laten opnemen in de luchtvaartwet van 1937. De dienst wil nauwer samenwerken met de Air Navigation Service Providers (ANSP) en de federale politie. (MVL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud