Advertentie

Aantal openstaande problemen met stemcomputers daalt tot 32

Omstreeks 10.45 uur zijn er nog 32 openstaande problemen in stembureaus. Dat meldt de Directie Verkiezingen van de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken. In totaal werden al 320 problemen gemeld.

De helft van de problemen heeft te maken met geblokkeerde kaarten. Die werden omgekeerd of te hard in de kaartlezer geduwd. Bij een kwart van de problemen is er iets mis met de stemcomputers en -urnes. Meestal is er gezondigd tegen de strenge opstartprocedure en heeft de computer zichzelf uit veiligheidsredenen afgesloten of zijn er ook hier problemen met geblokkeerde kaarten. In een vijfde van de gevallen begeven de schermen het.

Een van de grootste problemen deed zich intussen voor in Sint-Stevens-Woluwe waar omstreeks 8.37 uur de stroom uitviel. Omdat het probleem niet meteen kon worden opgelost, moest de brandweer een stroomgroep installeren. De aanwezige kiezers moesten bijna twee uur wachten alvorens ze konden stemmen.

Het aantal problemen valt volgens Binnenlandse Zaken mee, gezien er in totaal ruim 25.000 stemcomputers in de stembureaus staan. Voor Vlaanderen gaat het om 17.943 machines, in Wallonië om 3.704 en Brussel telt 3.500 machines. (SAG)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud