Aantal sociale huurders met inkomen boven maximumgrens stijgt

Het aantal sociale huurders die meer verdienen dan de vastgelegde inkomensgrens is tussen 2008 en 2011 met ruim veertig procent gestegen, van zo'n 13.500 tot meer dan 19.000. Dat blijkt uit cijfers die LDD-parlementslid Patricia Dewaele opvroeg bij Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche.

In 2008 lag bij welgeteld 13.574 huurders van sociale woningen het netto belastbaar inkomen boven de maximumgrens - momenteel 19.796 euro voor alleenstaanden en 29.694 euro voor koppels. Drie jaar later, in 2011, waren dat er al 19.142.

"Ik stel mij vragen bij deze cijfers", reageert Dewaele. "Dat is een stijging van 41 procent, terwijl er tienduizenden mensen op de wachtlijst voor een sociale woning staan, die het financieel of maatschappelijk moeilijker hebben."

Minister Van den Bossche ziet dan weer geen probleem, integendeel. De cijfers bewijzen voor haar net dat sociale woningen mensen wat meer ademruimte geven. "Hen meteen aan de deur zetten zou net de beste manier zijn om te vermijden dat die mensen nog ooit naar werk zoeken", onderstreept ze bij monde van haar woordvoerder.

Bovendien zorgen de huurders die na verloop van tijd wat meer verdienen ook voor een betere sociale mix. Sociale wijken laten verworden tot getto's dreigt immers ook het draagvlak voor dergelijke woningen te ondermijnen, luidt het nog bij Van den Bossche.

(DIRK WAEM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud