Aartsbisschop Léonard opent nieuwe priesteropleiding in Brussel

In september start in Brussel een nieuwe priesteropleiding, die steunt op het Neocatechumenaat. Deze conservatieve beweging krijgt de steun van aartsbisschop André-Joseph Léonard. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag.

De tweetalige priesteropleiding is de zesde in België, na Brugge, Leuven, Louvain-la-Neuve en de twee van Namen, bevestigt Eric de Beukelaer, de woordvoerder van Léonard.

Het seminarie zal 'Redemptoris Mater' heten, net zoals alle seminaries die zich op de 'nieuwe christelijke beweging' Neocatechumenaat baseren. Het Neocatechumenaat is in de jaren zestig in Spanje ontstaan, en onderscheidt zich door een strikte interpretatie van de katholieke leer.

In ons land bestaat al één zo'n seminarie, in Namen. Toen Léonard daar nog bisschop was, heeft hij dat 'Redemptoris Mater'-seminarie ingericht naast de "normale" priesteropleiding.

In het nieuwe seminarie zullen alleen buitenlanders zitten, zegt de Beukelaar. "Binnen het Neocatechumenaat is het gebruikelijk om in een buitenlands seminarie te studeren". De bedoeling is dat afgestudeerde priesters wel nog in het gastland blijven voor hun eerste opdracht.

Heel concreet zijn de plannen nog niet. Vast staat dat het in september moet starten en dat Brussel de locatie is, gezien de uitstraling als Europese hoofdstad.

(GEL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud