Acht miljoen euro nieuwe investeringen voor ruimtecentrum van Redu

Federaal minister van Wetenschapsbeleid Paul Magnette heeft een nieuwe investering van 4 miljoen euro toegekend voor het ruimtevaartcentrum van Redu. Het geld komt bovenop de 4 miljoen die het European Space Agency (ESA) op tafel zal leggen voor het centrum op Belgisch grondgebied, dat instaat voor het testen van een hele resem satellieten.

De nieuwe investeringen, in totaal dus 8 miljoen euro, moeten onder meer de connectiesnelheid tussen het centrum, de satellieten en de andere ruimte-installaties in België en Europa verhogen. Ook naar de veiligheid van de site gaat geld, net als naar een reeks technische investeringen voor nieuwe ruimtevaartprogramma's die nog groen licht moeten krijgen.

"De ESA zou niet kunnen wat ze doet zonder Redu", erkende directeur-generaal van het Europese Ruimteagentschap Jean-Jacques Dordain op een persconferentie. "De site is geen extra appendix maar een essentiële schakel."

Minister Magnette verzekert alvast dat België van plan is één van de belangrijkste bijdragers aan de ESA-begroting te blijven. Ons land staat met 160 miljoen euro in 2012 op de zesde plaats in het lijstje geldschieters. "Elk nieuw project levert ons land in termen van werkgelegenheid voordelen op, die onze financiële bijdrage ver overstijgt."

Naast het beheer van de satellieten is het centrum ook bekend voor de onder Belgische leiding gebouwde 'Proba', die voor de observatie van de aarde en de zon wordt ingezet. Sinds het sinds 2007 een volwaardig ESA-centrum is, beschikt het ruimtevaartcentrum van Redu over meer dan 50 volg- en ontvangstantennes die van essentieel belang zijn voor de uitvoering van verschillende Europese, publieke en private ruimtevaartprogramma's.

(ANTHONY DEHEZ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud