Acht partijen geven komende week startschot voor tweede fase

De acht partijen van de "institutionele meerderheid" zullen komende week, wellicht dinsdag, in het Uitvoeringscomité voor de Institutionele Hervormingen (COMORI) het definitieve startschot geven voor de tweede fase van de staatshervorming, de overdracht van bevoegdheden en de financieringswet. Dat verklaarde staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten aan Belga.

Intussen werken de acht partijen - de federale meerderheidspartijen en de groenen - naarstig aan een reeks amendementen en bijkomende toelichtingen die een antwoord moeten bieden op het advies van de Raad van State over de hervorming van de Senaat, de constitutieve autonomie voor het Brussels gewest en de Duitstalige gemeenschap. Uit een eerste lezing van de adviezen, die eind vorige week toekwamen, blijken er geen grondwettelijke bezwaren tegen de verschillende wetsvoorstellen en voorstellen van bijzondere wet, stelt Verherstraeten. Wel heeft de Raad van State moeite met de mogelijkheid om gemeenschappelijke decreten uit te vaardigen omdat dit een rechtsvorm is die niet bestaat. De verschillende deelstaatparlementen kunnen overigens wel identieke decreten goedkeuren.

De antwoorden op de opmerkingen van de Raad van State en eventuele amendementen, die de acht partijen momenteel voorbereiden, moeten ook groen licht krijgen van de COMORI. De kans dat dit al op de vergadering van komende week zal gebeuren, wordt klein geacht.

Staatssecretaris Verherstraeten is het intussen niet eens met diegenen die zeggen dat de staatshervorming in het slop zit. "De staatshervorming zit nog altijd op schema. Ik kan daar ook aan toevoegen dat de 8 politieke partijen volgende week - wellicht op dinsdag - opnieuw bijeenkomen in de COMORI om het definitieve startschot te geven voor de tweede fase van de staatshervorming, namelijk de overdracht van de bevoegdheden en de financieringswet", zegt Servais Verherstraeten. (OLIVIER VIN)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud