Achthonderd defibrillatoren op publieke plaatsen

Er zijn in België al achthonderd "automatische externe defibrillatoren" geregistreerd voor gebruik op publieke plaatsen. Antwerpen spant de kroon met 164, zo blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst Volksgezondheid.

Volgens de recentste cijfers waren er eind juli in België exact 796 dergelijke defibrillatoren op publieke plaatsen geregistreerd. Ondertussen is de NMBS-Holding bezig met het installeren van de toestellen in de veertien grootste stations van het land.

Behalve in Antwerpen zijn er ook in Brussel meer dan honderd automatische externe defibrillatoren geregistreerd. Namen en Luxemburg hebben er elk minder dan twintig.

Publieke plaatsen zijn volgens het Koninklijk Besluit over de defibrillatoren "alle plaatsen waar mensen verzamelen en evenementen kunnen worden georganiseerd". Het gaat om onder meer winkels, scholen, luchthavens en filmzalen, maar ook bedrijven vallen binnen de definitie. De defibrillatoren moeten bewaard worden in een duidelijk herkenbare verzegelde kast en de eigenaars zijn verplicht ze regelmatig te controleren.

Daarnaast zijn er meer dan 400 automatische externe defibrillatoren geregistreerd voor gebruik bij dringende medische hulpverlening. Die liggen bijvoorbeeld aan boord van ziekenwagens.

Gegevens over het gebruik van de defibrillatoren zijn er niet. (MUA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud