Advertentie
Advertentie

Actieplan moet zelfdoding met 20% verminderen

Het Vlaams Parlement heeft woensdag unaniem het actieplan 2012-2020 voor de preventie van zelfdoding goedgekeurd. Centrale doel van het actieplan is om het aantal zelfdodingen in Vlaanderen tegen 2020 te laten dalen met 20 procent.

Dat Vlaanderen met hoge suïcidecijfers kampt, is geen geheim. In 2010 stierven 1.066 Vlamingen door zelfdoding. Dat was wel een daling van 3 procent tegenover 2009 (1.102), maar het gaat nog steeds om bijna drie zelfdodingen per dag. De Vlaamse suïcidecijfers behoren tot de hoogste in Europa.

De Vlaamse regering wil daar iets aan doen en timmerde lange tijd aan een nieuw actieplan. Eind 2011 werd al vastgelegd dat het aantal zelfdodingen tegen 2020 met 20 procent omlaag moest tegenover het jaar 2000. Het nieuwe actieplan, dat in september 2012 werd goedgekeurd door de regering, moet helpen die doelstelling te halen.

Het plan verankert een aantal succesvolle bestaande initiatieven, zoals de Werkgroep Verder (voor de nabestaanden na een zelfdoding), maar bevat ook een reeks nieuwe acties. Zo komt er bijvoorbeeld één platform voor de preventie van suïcidaal gedrag. Nu worden mensen die hulp of informatie vragen nog vaak doorverwezen. Bedoeling is dat die mensen in de toekomst kunnen aankloppen bij één centraal platform.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan dag en nacht gratis en anoniem bellen naar de Zelfmoordlijn op 02/649 9555 of naar Tele-Onthaal op 106. De Zelfmoordlijn is ook via het internet bereikbaar voor een chatgesprek. (JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud