Administratieve boetes op openbaar vervoer in Brussel

Vanaf februari volgend jaar kan het Brussels gewest administratieve boetes uitschrijven voor overtredingen op het openbaar vervoersnet. De Brusselse regering heeft daarvoor donderdag een besluit goedgekeurd. Afhankelijk van de ernst van de feiten zullen de boetes variëren van 75 tot 250 euro of van 150 tot 500 euro. Volgens minister van Mobiliteit Pascal Smet zorgt de maatregel voor meer veiligheid en comfort voor alle reizigers.

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB stond tot nu toe vrij machteloos tegenover mensen die overlast op haar net veroorzaakten of zich storend gedroegen. Ze kon een toeslag opleggen aan personen die bijvoorbeeld zonder geldig vervoersbewijs rondreden of een proces-verbaal opstellen, dat dan naar het parket werd gestuurd.

Maar in de meeste gevallen vervolgde het parket geen kleine overtredingen, zoals roken in de stations of het bevuilen of beschadigen van materiaal. Dat bracht een gevoel van straffeloosheid met zich mee, terwijl het storend gedrag slecht was voor het imago van de MIVB, de veiligheid van personeel en klanten schaadt en kosten met zich meebrengt.

Daarom keurde de regering-Picqué donderdag een besluit goed, zodat het gewest administratieve boetes kan uitschrijven voor een reeks overtredingen op het openbaar vervoersnet. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud