Advertentie
Advertentie

Advocaat-generaal EU-Hof kraakt Belgisch verbod koppelverkoop

Het Belgische verbod op koppelverkoop is in strijd met de Europese regels. Zo luidt de conclusie die de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg dinsdag heeft gepubliceerd.

Volgens advocaat-generaal Verica Trstenjak is het Belgische verbod op koppelverkoop zowel in strijd met de richtlijn over oneerlijke handelspraktijken als met de vrijheid van dienstverrichting. Een principieel verbod op gezamenlijke aanbiedingen gaat volgens Trstenjak veel verder dan wat noodzakelijk is om de consumenten te beschermen.

De advocaat-generaal boog zich over twee Belgische zaken die via de Antwerpse rechtbank van koophandel bij het Hof waren beland. De eerste zaak heeft betrekking op vordering van VTB-VAB, die zich verzet tegen de koppeling van de aankoop van brandstof aan een pechverhelpingsdienst bij Total. In de tweede zaak verzet een lingeriezaak uit Schoten zich tegen de publicatie van een bijlage met een kortingbon in het weekblad Flair.

De conclusie van de advocaat-generaal is niet bindend, maar in de meeste gevallen houdt het Hof van Justitie rekening met het advies. De uitspraak van het Hof wordt binnen enkele maanden verwacht. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud