Aernoudt zegt andere affaire te hebben tegengehouden (Télé Moustique)

In een interview met het Franstalige magazine Télé Moustique herhaalt de ontslagen Vlaamse topambtenaar Rudy Aernoudt zijn aanklacht tegen bepaalde schimmige praktijken bij de Vlaamse overheid. In het interview legt hij ook uit hoe hij een andere affaire heeft kunnen vermijden.

Zo wilde het kabinet van ex-minister van Economie Fientje Moerman, waar Aernoudt kabinetschef was, een digitale subsidiebank oprichten waarop men zou kunnen nagaan welke premies de Vlaamse regering allemaal aanbood. Volgens Aernoudt wou de entourage van Moerman dat contract zonder openbare aanbesteding regelen omdat er zogezegd maar één bedrijf in staat zou zijn om de internettool te ontwikkelen. De kostprijs werd geraamd op 1,1 miljoen euro.

Aernoudt drong naar eigen zeggen aan op een openbare aanbesteding. Zo vroeg hij zijn administratie om te berekenen wat de lancering van het online-vademecum zou kosten, hij liet het eerste contract annuleren en gaf de administratie de opdracht om het project te recupereren. De uiteindelijke kostprijs bleek 50.000 euro.

Die ingreep leverde Aernoudt naar eigen zeggen een pak "vijandigheden, druk en ontevreden reacties op". "Logisch: degene die alles bedisselde, was iemand die dicht aanleunde bij de partij van Moerman", aldus nog Aernoudt. (HOA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud