Afgelopen jaar dubbel zoveel nucleaire incidenten

Het aantal nucleaire incidenten (21) ligt dit jaar twee keer zo hoog als in 2008. Volgens het controleorgaan FANC waren de incidenten niet ernstig, maar Greenpeace hecht daar geen geloof aan, schrijft De Morgen woensdag.

Volgens gegevens van het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) werden het afgelopen jaar 21 incidenten bij nucleaire installaties gemeld. Zowat alle incidenten kregen code één volgens de INES-schaal mee, wat betekent dat ze niet al te ernstig zijn. Die schaal gaat van niveau 1 (storing) tot niveau 7 (meest ernstige gebeurtenis).

Eén incident kreeg code twee. In de centrale van Sterigenics in Fleurus was een technicus aanwezig in één van de bestralingscellen toen de opstart van de bestraling al bezig was. De overige incidenten gaan van defecte kabels tot flessen met radioactief materiaal die barsten.

Opvallend is wel dat in 2008 'slechts' negen incidenten gemeld werden, de helft minder dan dit jaar. Volgens FANC-woordvoerder Karina De Beule komt dat omdat er meer aandacht is voor veiligheid. "De INES-schaal is verfijnd en de veiligheidscultuur is vergroot. Vroeger werden bepaalde incidenten gewoon nooit gemeld, vandaag loopt die rapportering veel beter, wat de zogezegde stijging van incidenten verklaart." (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud