Afghanistan: De Crem geeft geen informatie over operaties F-16's

Defensieminister Pieter De Crem heeft woensdag in de bevoegde Kamercommissie geweigerd om informatie te geven over de operaties die de Belgische F-16's in Afghanistan uitvoeren. Tot ergernis van sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen verwees de CD&V-minister naar de militaire geheimhoudingsplicht.

Van der Maelen wou woensdag in de Kamercommissie Defensie te weten komen of de informatie die in de pers te vinden was over de operaties van de F-16's klopt of niet. Hij ving met zijn vraag aan minister De Crem echter bot.

"In verband met de activiteiten van onze F-16's boven Afghanistan kan ik, gelet op de wet van 11 december 1998 met betrekking tot de classificatie en de veiligheidsmachtigingen, de door u aangehaalde gegevens bevestigen noch ontkennen", antwoordde De Crem.

De CD&V-minister zei wel bereid te zijn meer uitleg te geven aan de parlementscommissie die de buitenlandse militaire zendingen opvolgt, maar dan wel op voorwaarde dat het vertrouwelijke karakter van de informatie wordt gewaarborgd.

Van der Maelen stelde niet te begrijpen waarom deze feitelijke informatie geheim moet blijven. Dit brengt de veiligheid van de Belgische militairen niet in gevaar, meent de Vlaamse socialist. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud