Afscheidnemend FANC-directeur stelt zich vragen bij risico's kernenergie

"Ik denk dat ik vandaag zou verkiezen om andere energiebronnen te hebben." Zo heeft afscheidnemend directeur van het Federale Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) Willy De Roovere in het VRT-radioprogramma De Ochtend geantwoord op de vraag of het risico van kernenergie nog aanvaardbaar is.

In een terugblik op de kernramp in Fukushima en de problemen met scheurtjes in de reactorvaten van Doel en Tihange stond De Roovere stil bij het gevoelige debat over de veiligheid van kernenergie. "We moeten ons geen illusie maken: het is altijd zo bij een industrie dat er een zeker restrisico is".

Volgens De Roovere "moet men aanvaarden dat er een restrisico is dat op zeer slechte ogenblikken kan leiden tot een catastrofe". "Dan stelt zich de vraag of een dergelijk gebeuren voor de bevolking aanvaardbaar is. Ik denk dat dat in deze tijd zeer moeilijk ligt", aldus De Roovere, die volgende week wordt opgevolgd door Jan Bens.

Of het risico voor De Roovere zelf aanvaardbaar is? "In alle eerlijkheid, ik weet het niet. Ik denk dat ik vandaag zou verkiezen om andere energiebronnen te hebben". De afscheidnemende topman van de nucleaire waakhond voegde wel meteen toe dat zo'n keuze economische gevolgen heeft. België zou dalen in de pikorde ten aanzien van landen die wel kernenergie gebruiken en dat zou zijn weerslag hebben op de welvaart.

Midden januari levert het FANC zijn advies aan de regering over de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2.

(JOHAN VOETS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud