Al 2.646 tuchtprocedures gestart in Tilburgse gevangenis sinds aanwezigheid Belgische gedetineerden

Sinds de aanwezigheid van Belgische gedetineerden in de gevangenis van Tilburg, werden 2.646 tuchtprocedures opgestart. Dat heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom in de Kamer geantwoord op een vraag van Stefaan Van Hecke (Groen). Indien een gedetineerde om bijstand verzoekt, worden enkel Belgische advocaten gevraagd.

Zoals bekend doet ons land sinds enkele jaren een beroep op de gevangenis van Tilburg om er gedetineerden op te sluiten. Bedoeling daarvan was een mouw te passen aan de overbevolking in de Belgische cellen. Er zitten zowat 650 Belgische veroordeelden opgesloten in de Nederlandse instelling.

Van Hecke wilde van de minister weten hoeveel tuchtprocedures werden opgestart sinds de komst van de Belgische gedetineerden. Minister Turtelboom antwoordde dat er 3.038 rapporten aan de directeur waren bezorgd. Op basis daarvan werden 2.646 tuchtprocedures opgestart. De belangrijkste aanleidingen zijn verbale en fysieke agressie, ordeverstoring, incidenten in de werkplaats, werkweigering, diefstal van cd's en dvd's en bezitten van een gsm, drugs en medicatie.

Er zijn geen cijfers beschikbaar over in hoeveel dossiers bijstand van een advocaat werd gevraagd. Tot vandaag werden 216 tuchtdossiers gevoerd waarbij effectief een advocaat aanwezig was. Alle procedures vonden volgens de minister plaats binnen de wettelijke termijnen. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud