Al drie lekkende PIP-borstprothesen gemeld in België

Al drie Belgische vrouwen hebben aan het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten gemeld dat hun PIP-borstprothesen lekken, zo bericht Het Nieuwsblad. Toch zien onze gezondheidsdiensten vooralsnog geen reden om verhoogd alarm te slaan.

"Een koninklijk besluit verplicht artsen en ziekenhuizen om problemen te melden. Via die weg kregen we voor het hele jaar 2011 drie meldingen van patiëntes met een breuk in het gelomhulsel en hebben we ook weet van één vrouw die geen problemen had, maar de protheses preventief liet verwijderen. Daarnaast kregen we nog een viertal vragen. Vooralsnog handhaven we ons advies aan vrouwen met PIP-borstimplantaten die zich zorgen maken, om hun arts te raadplegen. Die kan via radiografie nagaan of de prothese eventueel zwakke plekken en dus risico op lekkage vertoont", aldus Ann Eeckhout van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten.

Hoeveel vrouwen er bij ons met PIP-siliconenborsten rondlopen, is niet bekend. "België heeft geen officieel register en de producenten geven geen cijfers vrij", zegt Marc Depoorter, secretaris van de vereniging van plastische chirurgen. "Wij weten enkel van een viertal vrouwen, van wie er twee zeker en twee met vrij grote zekerheid PIP-prothesen kregen. Over nog eens twee andere dames bestaat nog twijfel." (SEBASTIEN NOGIER)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud