Albanezen vrijgesproken van inbraken vrij na "gesjoemel" van politie

De Brusselse correctionele rechtbank heeft twee Albanezen vrijgesproken van een reeks inbraken in Asse omdat er tegen de twee geen enkel bewijs was. Het enige element dat tegen hen leek te spreken, een schoenafdruk, bleek niet van hen afkomstig. Alleen duurde het vijf maanden voor de schoenafdruk behoorlijk onderzocht werd en zaten de twee Albanezen al die tijd in voorhechtenis. De rechter bestempelde het getreuzel bij het onderzoek als regelrecht "gesjoemel".

De twee Albanezen werden op 12 januari door de lokale politie opgepakt in Asse. Die nacht waren er maar liefst vijf inbraken en een poging tot inbraak gepleegd en bij één daarvan had de politie een schoenafdruk gevonden. Omdat die afkomstig was van een schoenmerk dat één van de Albanezen droeg, en de andere Albanees voor de politie had proberen vluchten, waren de lokale speurders ervan overtuigd dat ze de inbrekers opgepakt hadden.

Alleen was er bij de inbraak waar het schoenspoor gevonden was, ook een plas bloed aangetroffen die van de inbrekers moest zijn. Geen van de twee opgepakte Albanezen had echter een schrammetje. Politie en parket hielden ook vol dat het schoenspoor "met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid" afkomstig was van de Albanezen, maar konden dat niet hard maken omdat het rapport van het labo van de federale politie op zich liet wachten.

Uiteindelijk werd dat rapport pas op 12 juni bezorgd en bleek het schoenspoor niet overeen te stemmen. Vandaag sprak de rechtbank de twee Albanezen vrij. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud