Alcoholslot een jaar na wet eindelijk in gebruik

Wie vanaf nu veroordeeld wordt tot een alcoholslot zal er ook daadwerkelijk één krijgen. De metrologische dienst van Economische Zaken heeft het eerste geijkte "moedertoestel" goedgekeurd nadat in 2010 de wet werd gestemd. "Eindelijk hebben we een nieuw wapen om het aantal verkeersdoden terug te dringen", zegt minister van Economie Vincent Van Quickenborne in Het Laatste Nieuws.

Nadat de wet vorig jaar werd goedgekeurd, leek het er even op dat het alcoholslot nooit tot in de auto van veroordeelde alcoholisten zou geraken. "Dat komt omdat er nogal veel tijd in de ijking werd gestoken", luidt het op het kabinet van de minister. "Het moederslot moest in alle omstandigheden getest worden - warm, koud, droog, nat - om zeker te zijn dat de resultaten 'ultrajuist' zijn."

De firma Dräger heeft een perfect gehomologeerd toestel dat in de auto's kan ingebouwd worden. De bestuurder moet in het "slot" blazen voor het vertrek. Indien het alcoholpercentage hoger is dan 0,5 promille zal de auto niet starten.

De kostprijs bedraagt rond de 1.500 euro, te betalen door de veroordeelde. "Na de vette boetes en de strenge alcoholcontroles is dit het derde wapen in de strijd tegen de dodelijke ongevallen. Ik verwacht er veel van en hoop op een nieuwe stevige daling van het aantal verkeersdoden", zegt Van Quickenborne.

Het kabinet van de minister stelt dat het alcoholslot vooral onverbeterlijke alcoholisten zal straffen. "Zij die ondanks de intrekking van hun rijbewijs gewoon door blijven rijden, krijgen nu een absolute grendel aangemeten."

(TVP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud