Advertentie

Algemeen chirurgen vinden moeilijk werkplek

Onder de nieuwe artsen-specialisten zijn veel algemeen chirurgen. Zij vinden moeilijk een vaste benoeming in een ziekenhuis.

In Nederland trokken de De Jonge Orde en de Landelijke vereniging voor medisch specialisten in opleiding (LVAG) aan de alarmbel in het NRC Handelsblad. Jonge chirurgen en cardiologen vinden moeilijker een baan dan vroeger, klinkt het. Zo heeft van de chirurgen die de afgelopen vijf jaar de opleiding tot specialist afrondden, 45 procent nog geen vaste aanstelling.

Voorzitter Marc Moens van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) beaamt dat het in sommige disciplines niet evident is een werkplek te vinden. "Op dit moment denk ik dat er een overaanbod van algemeen chirurgen is", klinkt het. Bij een vacature voor algemeen chirurg dient zich steeds een groot aantal kandidaten aan, klinkt het.

"Er zijn disciplines die veel minder aantrekkelijk zijn", aldus Moens. Zo vindt men weinig mensen voor de disciplines geriatrie, spoedarts, bepaalde revalidatieartsen, pediatrie of kinderpsyhiater, luidt het. En naast de specialisten is er nog een toekomstig probleem bij de huisartsen, waar "honderden artsen binnen de tien jaar met pensioen gaan".

Het quotum voor het aantal toegelaten artsen geraakt niet vol, waarschuwt Moens. "De quota verhogen helpt niet, als niemand het wil doen", aldus Moens. En de universiteiten en artsenverenigingen staan voor de uitdaging om studenten niet alleen voor bijvoorbeeld de populaire specialisatie chirurgie te doen kiezen.

Eind 2010 waren er 3.388 artsen-specialisten in opleiding in ons land, onder wie 241 voor heelkunde. Inwendige geneeskunde is het populairst (455). (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud