Advertentie

"Als schooljongens in de luren laten leggen bij splitsing gerechtelijk BHV"

Vlaams Belang en N-VA, twee partijen die niet tot de acht behoren die het BHV-akkoord hebben onderhandeld, reageren niet verbaasd op de geruchten dat de splitsing van het gerechtelijk BHV zou moeten worden heronderhandeld. Van regeringszijde komt er voorlopig geen commentaar op het artikel in De Tijd.

Volgens de krant moet de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde opnieuw worden onderhandeld. Het advieskantoor KPMG kreeg in juli vorig jaar van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) de opdracht om de werklast bij de Brusselse rechters te meten. Volgens De Tijd kwam KPMG tot de conclusie dat er veel meer Nederlandstalige rechters nodig zijn dan voorzien in het akkoord.

N-VA trok al naar het Grondwettelijk Hof om de splitsing te laten vernietigen. "Zowat alle Vlaamse rechters, openbare aanklagers, griffiers, justitiemedewerkers en advocaten uit Brussel eisen de vernietiging van dit BHV-akkoord. Zal de regering echt potdoof blijven voor dit protest?", vraagt de partij in een mededeling.

"De Vlaamse traditionele partijen hebben zich als schooljongens in de luren hebben laten leggen. In 2011 wist men al dat de gehanteerde verhouding 20/80 onrealistisch was. In plaats van harder op tafel te kloppen, lieten de Vlaamse traditionele partijen begaan."

Ook Vlaams Belang reageert: "Dit bedrog had zeer grote gevolgen: op basis van de valse 20/80-regeling werden 276 nieuwe Franstalige magistraten en griffiers aangesteld en werd de job van 221 Nederlandstalige magistraten en griffiers in uitdoving gezet."

De partij wil van Vlaams-Brabant een apart gerechtelijk arrondissement maken. In Brussel willen ze een aparte rechtbank voor de Nederlandstaligen.

Zowel N-VA als Vlaams Belang vraagt een vervroegde bijeenkomst van de Kamercommissie Justitie om de zaak te bespreken met de minister.

Vanuit de regering wordt niet gereageerd op het bericht, omdat het om een beslissing van de acht partijen gaat (CD&V, Open VLD, SP.a, Groen, PS, MR, cdH en Ecolo). Ook de cijfers worden niet vrijgegeven. De eerste vergadering van de acht na het reces kan ten vroegste eind augustus worden verwacht. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud