Ambassadeur was niet meer aanvaardbaar voor Congo-Brazzaville

De Belgische ambassadeur in Congo-Brazzaville, Jan de Bruyne, is teruggeroepen omdat de Congolese autoriteiten via diplomatieke weg hadden laten weten dat de ambassadeur nog moeilijk verder zou kunnen functioneren. Dat verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders woensdag in de bevoegde Kamercommissie. De Bruyne riskeerde volgens de minister zelfs uit het land gezet te worden.

Jan de Bruyne zou zich tijdens een handelsmissie van het FIT eind december niet gehouden hebben aan zijn plicht tot terughoudendheid. In het belang van de bilaterale betrekkingen oordeelde Reynders dat het nodig was om de ambassadeur terug te roepen voor consultatie. Omdat het gevaar bestond dat de ambassadeur zou worden uitgewezen, gaf de minister zijn administratie de opdracht om een procedure op te starten met het oog op een "ordemaatregel", wat geen sanctie of een tuchtmaatregel is, benadrukte Reynders in de Kamer.

De minister zei er nauwgezet over te zullen waken dat de ambassadeur gehoord zal worden, zich zal kunnen laten bijstaan door de raadsman van zijn keuze, stukken zal kunnen neerleggen en eventueel getuigen te laten oproepen.

Didier Reynders benadrukte in zijn tussenkomst dat de terugroeping geen politieke afrekening was - de Bruyne zou volgens de pers van N-VA-signatuur zijn. (JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud