Antwerps natuurgebied "voorbeeld van hoe natuur en economie verzoend kunnen worden"

De Europese commissaris voor Milieu, Janez Potocnik, heeft vrijdag op de vooravond van de Internationale Dag van de Biodiversiteit, in het natuurgebied De Kuifeend in de Antwerpse haven een nieuwe kijkmuur ingehuldigd. Hij noemde het natuurgebied "een van de beste voorbeelden van hoe economie en natuur verzoend kunnen worden".

De Kuifeend is een natuurgebied van 40 hectare in de haven van Antwerpen, vlakbij het rangeerstation van de spoorwegen. Het gebied omvat enkele grote plassen en is omringd met landschapsdijken. "Honderdduizenden vogels broeden hier of maken hier een tussenstop op hun trektocht", aldus voorzitter Walter Roggeman van Natuurpunt bij de ontvangst van de Europese commissaris.

Potocnik zelf loofde het lange termijn denken van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en Natuurpunt. Hij benadrukte dat het van belang is om vandaag het juiste beleid te voeren om de toekomst veilig te stellen.

De milieucommissaris nam vervolgens officieel de nieuwe kijkwand, die het publiek kan gebruiken om naar de vogels te kijken bij een bezoek aan het terrein, in gebruik. Een vogelkijkhut was er in het natuurgebied al langer.

Het Havenbedrijf en Natuurpunt maakten van de gelegenheid gebruik om bij de Vlaamse overheid aan te dringen op de bekrachtiging van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan en bijbehorende actieplan "waarmee de finale verzoening van economie en ecologie in de tweede belangrijkste haven van Europa een feit wordt."

(EYI)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud