Antwerps schepencollege biedt excuses aan voor jodenvervolging

Antwerps burgemeester Patrick Janssens (sp.a) heeft zondag in naam van het hele schepencollege verontschuldigingen aangeboden voor de betrokkenheid van het Antwerpse stadsbestuur bij de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij deed dat tijdens een congres van het Forum der Joodse Organisaties in Antwerpen, ter herdenking van de kinderen van de Shoah. Janssens zit momenteel in China, maar maakte zijn boodschap over met een videoboodschap.

De verontschuldigingen volgen hoofdzakelijk op de recente historische studie "Gewillig België" van het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, waarin duidelijk wordt dat de houding van de Antwerpse overheid en politie grondig anders was dan die van de Brusselse.

Antwerpen had een bestuur dat niet afkerig stond tegenover het verlenen van medewerking aan de nazibezetter. Tijdens drie razzia's in de zomer van 1942 in Antwerpen werden 1.200 joodse mensen opgepakt en via Mechelen overgebracht naar concentratiekampen. Eerst hielp de politie enkel door bijvoorbeeld de straten af te sluiten, later ging ze actief over tot het arresteren van joden. In Brussel weigerden de burgemeesters daarentegen elke medewerking. (SER)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud