Antwerpse apotheker roept huisbereide capsules tegen reisziekte terug

Een apotheker uit het Antwerpse district Borgerhout vraagt via het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) om een lot terug te roepen van huisbereide capsules tegen reisziekte, nadat hij van een klant een klacht heeft ontvangen. Bij het lot werd een risico op een te hoge dosering van het actieve bestanddeel van de capsules vastgesteld.

De capsules in kwestie zijn bereid op basis van een theoretische dosis van 0,3 milligram scopolamine hydrobromide. Ze werden in doosjes van vijftien stuks afgeleverd door apotheek Gielen in Borgerhout onder het lotnummer 0114. Een tiental klanten zou het geneesmiddel gekocht hebben tussen 14 mei 2012 en 30 mei 2013. "De meesten konden al gecontacteerd worden, maar voor diegene die ik niet heb kunnen traceren leek het me beter een oproep te verspreiden", aldus apotheker Marc Gielen zelf.

De mogelijke symptomen bij inname van de niet-conforme bereiding zijn onder meer een versnelde hartslag, het verlies van bewustzijn, gedeeltelijke verlamming, abnormale gedragingen, hallucinaties en ernstige duizeligheid. De klant die er een klacht over had, zou echter slechts een dag werkonbekwaam zijn geweest.

Patiënten die deze huisbereiding tegen reisziekte in hun bezit hebben, wordt gevraagd deze niet in te nemen en terug te brengen naar deze apotheker voor vernietiging. Zeker kinderen nemen de capsules best niet in. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud