Antwerpse vondeling 'Adriaan' allicht binnen de maand naar gastgezin

Het pasgeboren kindje dat gisteren in Antwerpen door een jonge vrouw aan een medewerkster van het vondelingenluik werd gegeven, krijgt voorlopig de naam Adriaan De Kleine en wordt opgevangen door het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning van het Antwerpse OCMW. Intussen zijn de adoptiediensten gestart met de zoektocht naar een geschikt pleeggezin.

Volgens de Antwerpse OCMW-voorzitster Leen Verbist zou Adriaan al binnen een maand bij een gastgezin kunnen ondergebracht worden, dat dan later normaal gezien ook het adoptiegezin wordt. De moeder heeft wel nog zes maanden de tijd om zich te bedenken.

"Het is een erg bewogen nacht en emotionele ochtend geweest, maar nu moeten we aan het kindje de nodige rust geven en aan de moeder de kans om alsnog terug te komen op haar beslissing", zegt Verbist.

Het Antwerpse parket zoekt verder naar de identiteit van de moeder. Het achterlaten van een kind is in principe strafbaar, maar over de juridische situatie van het vondelingenluik wil het parket geen algemene uitspraken doen.

Monique Verdickt, de voorzitster van Moeders voor Moeders die het kindje in de armen kreeg geduwd, kan naar eigen zeggen weinig bijdragen aan de identificatie. "Het ging allemaal erg snel. Ik kan geen echte beschrijving van de vrouw geven. Ze droeg een losse hoofddoek, maar het was volgens mij geen moslima, en ze sprak perfect Nederlands. Ik weet uiteraard ook niet of het echt om de moeder ging."

Moeders voor Moeders verdedigt tot slot de handelswijze van de moeder. "Wij raden iedereen die ons contacteert aan om toch voor de adoptiediensten te kiezen, maar anonimiteit is soms erg belangrijk. Dit is geen slechte moeder, want ze had het kind ook kunnen dumpen in een vuilbak". (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud