ArcelorMittal - Minister De Coninck pleit voor oprichting taskforce

Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) pleit voor de oprichting van een taskforce om op zoek te gaan naar "duurzame oplossingen" voor het personeel van ArcelorMittal, nu bekend is geraakt dat de staalreus in Luik een deel van de koude lijn zal schrappen. Dat heeft ze donderdag in de Kamer geantwoord op vragen van Alain Mathot (PS), Bernard Clerfayt (FDF), Muriel Gerkens (Ecolo-Groen) en Daniel Bacquelaine (MR).

Minister De Coninck had het over een "schok". Ze herinnerde eraan dat door de aankondiging op anderhalf jaar tijd 2.000 banen bij ArcelorMittal in Luik verdwijnen. Ze betuigde haar steun en solidariteit met alle werknemers binnen de Luikse staalnijverheid. Werken is veel meer dan alleen maar centen. Het geeft ook vertrouwen en fierheid en bevordert de sociale cohesie, aldus De Coninck.

Ze kondigde aan dat de federale regering zal waken over het strikt respect voor de rechten van het personeel. Ze herinnerde er ook aan dat nu reeds een sociaal bemiddelaar actief bezig is met de onderhandelingen over de herstructurering en afschaffing van de warme lijn bij de staalreus. Hij zal zijn werkzaamheden voortzetten, luidde het.

Morgen/vrijdag staat een vergadering van de federale met de Waalse regering op de agenda. De Coninck pleit ervoor, net als bij de aangekondigde sluiting van Ford Genk, een taskforce in het leven te roepen waarbij elke regering vanuit haar eigen bevoegdheden oplossingen kan zoeken. Ook kunnen voor haar de sociale partners worden betrokken om "duurzame oplossingen te creëren". (LOD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud