ArcelorMittal - "We hebben hier te maken met crapuul"

Burgemeester van Seraing en Kamerlid Alain Mathot wikt zijn woorden niet in zijn reactie op het aangekondigde banenverlies bij ArcelorMittal, onder meer in zijn stad. "Ik schaam mij niet om het te zeggen, maar we hebben hier te maken met crapuul, met een oplichter", zegt hij over Lakshmi Mittal, de topman van de staalgroep.

ArcelorMittal wil verschillende onderdelen van zijn koude lijn sluiten. Daar is ook de cokesfabriek in Seraing bij.

"Wat ik vandaag voel, is vooral droefheid. Maar ik heb ook een déjà vu-gevoel en voel ook boosheid en woede", zegt Mathot. Volgens de PS-burgemeester liet Lakshmi Mittal enkele jaren geleden geloven dat hij de installatie in Seraing zou redden, "om vervolgens alles te sluiten". "De redder is een doodgraver geworden. Dat is een waar schandaal".

Mathot ziet maar één oplossing: de bedreigde eenheden moeten genationaliseerd worden. "We moeten namelijk goed beseffen dat het hier niet gaat om een bedrijf dat geld verliest, maar om een bedrijf dat minder winst maakt", legt hij uit.

Zijn partijgenoot en burgemeester van Luik Willy Demeyer reageert gematigder. Hij roept op alle betrokkenen rond de tafel te verzamelen. "We moeten terugslaan met alle middelen die we tot onze beschikking hebben. Ook al is ze gebouwd op verschillende "success stories", men kan zich de Luikse economie niet inbeelden zonder de staalindustrie", vindt Demeyer. (NICOLAS MAETERLINCK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud