Advertentie

Arkprijs van het Vrije Woord toegekend aan socioloog Luc Huyse

De 59ste Arkprijs van het Vrije Woord is toegekend aan Luc Huyse. De socioloog, jarenlang verbonden aan de Leuvense rechtsfaculteit, heeft zich volgens de jury al een halve eeuw lang onderscheiden door zijn onafhankelijk, diepgravend en grensverleggend onderzoek naar de verzuiling in België. Dat meldt de Stichting Arkcomité van het Vrije Woord vzw.

Volgens de organisatie heeft Huyse consequent een maatschappelijk geëngageerd standpunt ingenomen tegenover nationale en internationale uitdagingen. "Hoogstaand wetenschappelijk onderzoek vertaalt hij in heldere, voor iedereen toegankelijke teksten. Als arbeiderszoon had hij van jongsaf aan aandacht voor sociale ongelijkheid en uitsluiting. Hij heeft de berechting van zowel de collaboratie in België als de apartheid in Zuid-Afrika grondig ontleed", luidt het woensdagavond.

De Arkprijs van het Vrije Woord is een morele prijs die jaarlijks gaat naar een denker die op onafhankelijke wijze de vrijheid van meningsuiting waardig uitdraagt. De prijs werd in 1951 gesticht door Herman Teirlinck.

(TVP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud