Arrondissementscommissaris kost 100.000 euro

Vlaanderen telt 15 arrondissementscommissarissen - 14 en één adjunct. Die 'overbodige' functie kost de belastingbetaler 1,513 miljoen euro, wat neerkomt op een prijs van 100.000 euro per hoofd. Dat vernam parlementslid Lode Vereeck (LDD) van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Geert Bourgeois (N-VA), zo schrijft De Standaard.

Arrondissementscommissarissen worden vrij algemeen als overbodig beschouwd. Ze zijn een overblijfsel uit de 19de eeuw, toen provinciehoofdplaatsen meer dan een dagreis verwijderd lagen van de verste dorpen. In elk arrondissement had de gouverneur iemand die zich zo nodig naar de gemeenten kon begeven om dingen te controleren of om orde op zaken te stellen. Dat een arrondissementscommissaris 100.000 euro kost, betekent dat de functie maar een derde minder kost dan de gemiddelde prijs (145.000 euro) van een provinciegouverneur, waarvan we er vijf hebben, plus één adjunct in Vlaams-Brabant.

De functie van arrondissementscommissaris heeft al meermaals ter discussie gestaan, vaak na flagrante misbruiken bij politieke benoemingen. Ze is niet afgeschaft, maar omgevormd tot een soort 'bijzonder staflid' voor de gouverneur. De echte reden waarom ze niet afgeschaft is, is dat het een van de laatste functies is waarin regerende partijen nog politieke benoemingen kunnen doen zonder kunstgrepen te moeten uithalen.

In Vlaanderen is een zekere 'objectivering' doorgevoerd van de benoemingen: een selectiecommissie screent de kandidaten op basis van hun cv en een interview. Maar daarna benoemt de Vlaamse regering autonoom. (GEJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud