"Artikel 35 kan belangrijke rol spelen bij volgende staatshervorming"

"Artikel 35 kan een belangrijke rol spelen bij de methodiek om te komen tot een zevende staatshervorming". Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters woensdag gezegd in het Vlaams Parlement.

De voorbije dagen is er opnieuw discussie ontstaan over het begrip confederalisme en de verschillende manieren waarop dat partijen dat begrip invullen. Vlaams Belang-fractieleider Joris Van Hauthem wilde van Vlaams minister-president Kris Peeters weten wat hij verstaat onder dat begrip.

Peeters verwees naar zijn recente uitspraken in De Zevende Dag. Daarin zei hij onder meer dat de uitvoering van de zesde staatshervorming prioriteit moet krijgen, maar dat het wellicht niet de laatste staatshervorming zal zijn. De visie dat het zwaartepunt naar de deelstaten moet verhuizen is volgens Peeters volledig conform de Vlaamse Octopusnota (zeg maar de communautaire bijbel van de Vlaamse regering die is toegevoegd aan het Vlaamse regeerakkoord) en Vlaamse resoluties uit 1999.

Van Hauthem wees erop dat in de Octopusnota ook verwezen wordt naar artikel 35. Dat (nooit uitgevoerde) grondwetsartikel verankert welke bevoegdheden de federale overheid nog mag uitoefenen. Alle andere bevoegdheden worden automatisch aan de deelstaten toegewezen.

"Wees gerust, ik ben niet vergeten dat artikel 35 in de Octopusnota staat. Het kan een instrument zijn om stappen te zetten in de staatshervorming. En wat mij betreft kan artikel 35 een belangrijke rol spelen in de methodiek om te komen tot een zevende staatshervorming", aldus Peeters. (DRM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud