Artsen proberen Michel Daerden uit coma te halen

De artsen in het ziekenhuis van Fréjus zullen vandaag proberen oud-minister Michel Daerden uit coma te halen. De 62-jarige PS'er ligt sinds woensdagnamiddag in coma nadat hij door twee hartaanvallen werd getroffen. Volgens artsen gaat het om een delicate operatie.

Om een patiënt in een kunstmatige coma te brengen, na hem te hebben laten inslapen, moet de lichaamstemperatuur tot op 33 graden worden gebracht. "Deze onderkoeling gaat de cellulaire activiteit op het niveau van de neuronen inperken", legt Pierre-François Laterre, diensthoofd op de intensieve zorgen in het UZ Saint-Luc, uit. "Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, kan dat grote schade berokkenen op het niveau van de neuronen, en zelfs tot een coma leiden. Dus moet die cellulaire activiteit worden beperkt".

Na die fase, die 24 uur duurt, treedt een nieuwe periode van 24 tot 36 uur in. Het lichaam van de patiënt wordt opgewarmd en de behandeling met medicijnen wordt stopgezet. De artsen kunnen dan de staat van bewustzijn van de patiënt beoordelen. "Ofwel wordt de persoon wakker, ofwel niet. In dat geval liggen de overlevingskansen niet erg hoog", merkt Laterre op.

Indien de patiënt wakker wordt, moeten de gevolgen van de hartstilstand worden bekeken. "Dat kan gaan van enkele neuronale naweëen, tot een vegetatieve toestand. Wanneer de patiënt stuiptrekkingen vertoont, dan zijn de neuronale cellen fel geraakt en kan het nodig zijn de patiënt opnieuw in coma te brengen. Daarbij hangt alles af van de omvang van de letsels, die een gevolg is van de duur van de hartstilstand. Maar dat zijn organen normaal werken, wil niets zeggen over het neurologisch herstel", besluit de arts. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud