Ashton: situatie in Gaza blijft onbevredigend

Vijf maanden na de aangekondigde versoepeling van de blokkade van de Gazastrook blijft de situatie in het Palestijnse gebied "onbevredigend". Dat heeft de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton maandag verklaard na afloop van een bijeenkomst met de Europese buitenlandministers in Brussel.

De Israëlische regering had in juni in de nasleep van een incident met een internationaal hulpkonvooi een versoepeling van de blokkade aangekondigd. Volgens Ashton is er in de praktijk evenwel onvoldoende gebeurd. Het aanhoudende verbod op export maakt een herlancering van de economie in Gaza onmogelijk en er blijven ook veel moeilijkheden bestaan met de import van goederen.

Eerder hadden ook plaatselijke VN-functionarissen al geklaagd over het gebrek aan concrete vooruitgang in Gaza.

Israël handhaaft een blokkade rondom de Gazastrook sinds een Israëlische soldaat in 2006 in Gaza gevangen werd genomen. De blokkade werd een jaar later nog aangescherpt nadat de radicale islamitische beweging Hamas er de macht greep. Hamas wordt door Israël, de Europese Unie en de Verenigde Staten aanzien als een terroristische organisatie.

(RBR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud