Assisenproces tegen Erdal: dossier nog in onderzoek

Het gerechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid van de Turkse activiste Fehriye Erdal bij de moord op zakenman Özdemir Sabanci is nog in handen van de onderzoeksrechter. Het is dus nog te vroeg om te zeggen dat er zeker een assisenproces komt. Dat heeft Belga woensdag vernomen bij het federaal parket. Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere had dat bij zijn bezoek aan Turkije gezegd dat een assisenproces eraan komt.

Fehriye Erdal wordt verdacht van betrokkenheid bij de moordaanslag op Sabanci, de directeur-generaal van Toyota Haluk Gorgün, en Sabanci's secretaresse, in 1996 in Istanbul. Erdal, die toen voor het bedrijf van Sabanci werkte, zou de twee moordenaars het bedrijf hebben binnengelaten.

De Turkse, die deel uitmaakte van de extreem-linkse beweging DHKP-C, verdween na de moord om enkele jaren later in België op te duiken. Eind 2009 veroordeelde het Brusselse hof van beroep haar wegens haar DHKP-C-lidmaatschap tot twee jaar cel met uitstel.

Intussen vroeg de Turkse overheid herhaaldelijk om haar uitlevering, die steeds geweigerd werd, en werd er op vraag van de familie Sabanci in België een gerechtelijk onderzoek naar de moord geopend. Er bestond discussie over de bevoegdheid van het Belgische gerecht, maar het Hof van Cassatie besliste dat Erdal wel degelijk in België kan terechtstaan.

Als het onderzoek afgerond is, is het aan de raadkamer en de kamer van inbeschuldigingstelling om over een assisenproces te beslissen.

Vanackere zei in Turkije dat "volgens onze informatie het federaal parket binnen afzienbare tijd de verwijzing van Erdal naar assisen zal vragen". (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud