Aswolk IJsland: geen vulkanische as meer boven België

Satellietbeelden geven geen indicaties meer van vulkanische as boven ons land. Wel hebben satellieten het moeilijker om as te detecteren onder de 6 km. Toch wijst dit op ofwel een zeer verdunde asconcentratie of op de afwezigheid ervan in onze omgeving. Dat laat meteoroloog David Dehenauw dinsdag namens het KMI weten.

Ten zuiden van IJsland is nog een aswolk zichtbaar. Verder zuidwaarts is er op satellietbeelden vrijwel niets te merken van as, maar dat sluit de aanwezigheid van een weinig as niet uit.

Volgens de meest recente gegevens is de top van de aswolk boven de vulkaan Eyjafjallajökull nu gemiddeld tussen de 3 en 4 km hoog. Gisteren was dat tussen de 3 en 5 km.

De as die maandag werd uitgestoten gaat in hoofdzaak naar (Zuid-)Scandinavië en de Britse Eilanden. Enkel de lucht op 5 km hoogte in de omgeving van de vulkaan komt naar de Benelux in de loop van dinsdagnamiddag en -avond. De as wordt onderweg al flink verdund door de aanwezigheid van een sterk windveld tussen IJsland en Schotland en de aanwezigheid van een regenzone in datzelfde gebied, die waarschijnlijk een deel van de as heeft uit de lucht gespoeld.

De as die vandaag wordt uitgestoten op een hoogte van minder dan 5 km gaat richting Noordzee, Schotland en Denemarken. Enkel indien er dinsdag as tot 5 km zou worden uitgestoten, kan dit in verdunde vorm eventueel het noorden van België en Nederland bereiken woensdagmiddag of -ochtend. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud